Vanuit heel Vlaanderen ontvangt BLID meldingen betreffende paarden die onbeschut op de weide lopen en waar mensen ook vaststellen dat de dieren sinds het begin van het vriesweer geen drinken, noch voedsel krijgen.

Alle aandacht voor de paarden is er gekomen bij de nieuwe wetgeving dat er verplicht een schuilhok aanwezig dient te zijn wanneer de dieren op de weide verblijven.

“Toch hebben we er geen goed gevoel bij, we betwijfelen of deze wetgeving op alle locaties zal worden toegepast”, vindt Dirk Blanchart, voorzitter van BLID. 

“Alles is afhankelijk van de medewerking van de politiezones. En waar men nu werkt met een politieagent specifiek voor dierenwelzijn, komen we tot de bevinding dat de interventieploegen niet meer onmiddellijk willen ingrijpen en alles doorschuiven naar hun collega”.

Door deze maatregel wordt er niet onmiddellijk ingegaan op de nieuwe wetgeving die zegt dat er een beschutting moet zijn en blijven de dieren nog enkele dagen staan zonder een oplossing. Ook stellen we ons vragen bij de runderen, deze diersoort vinden we nergens terug in de wetgeving.